“Kısırlaştırma maliyetli değil”
DOHAYKO Genel Sekreteri ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık; Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.
TBMM’de büyük tartışmalara neden olan Sokak Hayvanları Kanunu ve sokak köpeklerinin kısırlaştırma konuları hakkında açıklamalarda bulunan Çıtırık; yasayla birlikte sorumluluğu bulunan belediyelerin bir an önce Hayvan Bakımevi kurmalarını ve kısırlaştırma çalışmalarına hız vermelerini istedi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Başkan Yardımcısı Dilek Akın, Genel Sekreter Yasemin Atasoy ve Mali Sekreter Süreyya Uri Aksoy’a, TBMM’de yasalaşan Sokak Hayvanları Kanunu ve Belediyelerin bu konudaki sorumlulukları hakkında açıklamalarda bulunan Çıtırık, yasayla birlikte sorumluluğun belediyelere bırakıldığına dikkat çekti.
Çıtırık; “Kanun belediyelere diyor ki, ‘toplayacaksın!’ Peki yerel yönetim o topladığı köpekleri nereye koyacak? Ülkemizde 1389 belediye var. İl, ilçe ve belde. 1200’ünde hayvan bakımevi yok. Peki yerel yönetimler yasa karşısında ne yapacak? Toplayacak, birbirinin sınırına atacak. Bu arada hayvanlar üremeye devam edecek.
Sokak Hayvanları Kanunu ile sorumluluk büyükşehir belediyelerinin üstüne bırakıldı.
916 belediye 2 veya 3 veteriner hekim istihdam etmiş olsaydı; 2700 hekim ederdi. Her belediye yılda asgari 25/30 bin köpek kısırlaştırsaydı, 5 yılda 150 bin köpek kısırlaşmış olurdu. Ama ‘paramız yok’ diyorlar.
‘KISIRLAŞTIRMA MALİYETLİ DEĞİL’
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık, söylenenlerin aksine kısırlaştırmanın maliyetli olmadığını belirterek, “Belediyelerin para sorunu yok. Yerel yönetimlerin yaptığı kaynak israfı ve rantın binde biri bu sorunu çözer. 916 ilçe var. Bu ilçeler günde 10 tane kısırlaştırma yapsa; yılda 2 milyon 180 bin köpek kısırlaşır. İki yılda 4 milyon 360 bin. Sorun çözülmüş olur.
Çukurova Belediyesi’nin barınağı var. Veterineri var. Bakıcı var. Küçük bir ameliyathanesi var. Zaten bunlara maaş veriyor zaten. Burada tek maliyet; ilaç ve iplik vesaire. Bunu yapmıyorlar” dedi.
‘KANUNDAN KORKUYORLAR’
Çıtırık; “Kanun diyor ki; 50 bin köpeği toplayacaksın. Peki yerel yönetim o köpekleri nereye alacak. Yer yok. Kanunun mantıksızlığı. Türkiye’de 1389 belediye var. İl, ilçe, belde. 1200’ünde bakımevi yok. Avrupa kısırlaştırmış, hala da kısırlaştırıyor. Belediyeler ne yapacaklar? Alacaklar, birbirlerine atacaklar. Hayvanlar üremeye devam edecek.
Hepsini öldürseler bile, köylünün çoban köpeğinin yavruları, bekçi köpeklerinin yavruları şehirleri dolduracak. Sen köylüye, “Çiftleştirme” diyemezsin. Çünkü köylünün korumacı köpek gücüyle 5 sene ömrü var diyelim. Öldükten sonra gidip petshop’tan köpek alamaz. Ne yapacak. O’nu doğurtturmak zorunda. Ondan yavru almak zorunda. Ondan doğurtturup yavru aldıktan sonra 8 tanesi şehirde. Çift karşılıklı üremeyle şehirleri dolduruyorlar.
Köpekler çoğalmaya devam ediyor. Üreme patlıyor. Belediyeler hayvanları toplamak zorunda. Peki ne yapacak? Kanundan da korkuyorlar. Çünkü aldıkları zaman bırakamıyorlar. 2 bin köpeklik yere 20 bin, 30 bin köpeği nasıl koyacak?” diye sordu.
“ÇUKUROVA BELEDİYESİNİN BARINAĞI KÖTÜ DURUMDA”
Çıtırık, “Çukurova Belediyesi’nin barınağı var. Veterineri var. Bakıcı var. Küçük bir ameliyathanesi var. Zaten bunlara maaş veriyor zaten. Burada tek maliyet; ilaç ve iplik vesaire. Bunu yapmıyorlar.
Emrah Kozay’ı insan olarak seviyorum. Genç, dinamik ve bir de idealist olduğunu görüyorum. Emrah Kozay’ın elinde şahane bir barınak var. Türkiye’ye örnek orası. Seçilmeden önce gittik, incelemelerde bulunduk. Seyhan yeni bir yer kuracak. Yer alacak, ruhsat alacak, tesis kuracak yani zamana ihtiyaç var. Yüreğir, Sarıçam da keza öyle. Kozay’ın elinde barınak var. 6.aya girdik. Barınak şu an Soner Çetin döneminden daha kötü durumda. Tıbbi malzeme azaldı, eleman azaldı. Kozay isteseydi göreve geldiğinin birinci ayından itibaren kısırlaştırma yapardı. Her ayda asgari 250 diyelim, şu ana kadar 1500 köpek kısırlaştırmış olacaktı. Ama hala daha ‘para yok’ diyor. Ancak yasa ‘kısırlaştıracaksın’ diyor. Hayvanlar aç-sefil-perişan. Vatandaş muzdarip ve şikayetçi. Ben vatandaşı düşünüyorum” dedi.
BELEDİYELER VALİLİKLERE BAĞLANSIN!
Belediyelerin valiliklere bağlanmasını istediğini ifade eden Çıtırık, “Ülkemizde hayvanların geleceği açısından da çok önemli. Belediyeler Valiliklere bağlansın. Valiler, mülki amirler daha devlet terbiyesinden gelmiş, daha üretken. Belediye başkanlarına bir şey anlatamazsın. Anlamazlar. O makama gelince vicdanları, merhametlerini, insanlıklarını seçim sandıklarına gömüp geliyorlar” şeklinde konuştu.
‘BELEDİYELERİN KARNESİ ZAYIF’
‘Yerel yönetimler seçiminin ardından 5 ay geride’ kaldı diyen Çıtırık, kanunla yerel yönetimlerin yapmak zorunda olduğu kısırlaştırma ve hayvan barınağı kurma çalışmalarında gelinen noktayı değerlendirdi.
Çıtırık; “Belediye başkanlığı seçimlerinin 6. Ayına girildi. Zaman hızlı geçiyor. Adana’daki ilçe belediyeleri maalesef hayvanlara yönelik kısırlaştırma yapma, bakımevi kurma gibi konularda hiçbir çalışma yapmadılar, yapmıyorlar” dedi.
Adana’daki ilçe belediyeleri arasında Çukurova Belediyesi’nin çok şanslı olduğunu, Hayvan Bakımevi olduğunu ancak veteriner hekim, personel ve tıbbi malzeme noktasında istenilen düzeyde olmadığını belirterek, “Çukurova Belediye Başkanı Sayın Emrah Kozay ile yaptığımız görüşme umutlarımızı artırdı. Bakımevinin en kısa zamanda işlevsel hale geleceğini söyledi. Kısırlaştırma ve tedavilerin bir an önce başlayacağını umuyoruz” dedi.
Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’in kedi Kısırlaştırma Merkezi ve Bakımevi için ciddi bir çaba içerisinde olduğunu,
Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı’nın yer arayışında olup, Kedi Kısırlaştırma Merkezi’ni birkaç ay içerisinde kuracağını,
Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar’ın; şu an pislik-hastalık içindeki ilkel ve ruhsatsız bakımevini düzeltmek için herhangi bir çaba içerisinde olmadığını gözlemlediğini, ufak dokunuşlar ile var olan bakımevini daha işlevsel hale getirme imkanı olmasına rağmen, çaba sarfetmediğini;
Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı’nın sorunu yakından bilmesine rağmen, belediyenin imkansızlıkları içerisinde bazı çalışmalar yaptığını ancak yetersiz olduğunu;
Pozantı Belediye Başkanı Ali Avan’ın göreve gelir gelmez soruna eğildiğini, fonlar temin ederek; gönüllü STK’larla birlikte kısırlaştırma çalışması başlattığını;
Karataş Belediyesi’nin sokak köpeklerini toplayıp, başka ilçelere attığı konusunda bilgiler edindiklerini söyleyen Çıtırık;
“Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ’ın görevinde 11.yılına girmesine rağmen sokak hayvanları konusunda hiçbir çalışma içerisine girmediğini gözlemledik.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut’un CHP li belediyelerin acilen harekete geçmelerini sağlamasını talep ediyoruz.
Adana’daki diğer belediyelerin hiçbirinde konuyla ilgili bir çalışma yok. Sokak hayvanlarıyla ilgili önümüzdeki günlerde herhangi bir adli veya toplum sağlığı açısından olumsuz bir gelişme yaşanırsa bunun sorumlusu bütün belediye başkanlarıdır. Yasal görevlerini yerine getirmeleri, bakımevleri kurup kısırlaştırma çalışmalarına bir an önce başlamalıdırlar” diye konuştu.